Hořké chmele se vyznačují svou intenzivní chutí v pivu a jsou používány převážně pro výrobu ležáků.
Agnus
Alfa kyselina: 9,0 – 14,0 %
Beta kyselina: 5,0 – 9,0 %
Kohumulon: 28 – 38 %
Popis: Česká hořká odrůda chmele, která byla vyšlehtěna z hybridního potomstva odrůdy Žatecký poloraný červeňák, Sládek, Northern Brewer, Bor a Fuggle.
Tip: Tato odrůda je vhodná pro pivní chmelení a výrobu ležáku.
Premiant
Alfa kyselina: 7,0 – 10,0 %
Beta kyselina: 3,5 – 5,5 %
Kohumulon: 18 – 23 %
Popis: Tato odrůda byla vyšlechtěna z hybridního potomstva v České republice a název získal podle dvanáctistupňového piva „Premium“, u kterého je typická vysoká plnost chuti a výrazná chmelová hořkost.
Tip: Tato odrůda je svým složením vhodná pro druhé chmelení.
Marynka
Alfa kyselina: 8,0 – 12,0 %
Beta kyselina: 10,2 – 13,0 %
Kohumulon: 26 – 33 %
Popis: Typická polská odrůda, která má dvojí použití a obsahuje velký podíl hořkých látek.
Tip: Vhodné pro výrobu ležáků a první chmelení.
Northern Brewer
Alfa kyselina: 7,0 – 10,0 %
Beta kyselina: 3,5 – 5,5 %
Popis: Tato odrůda se původně pěstovala v Anglii, odkud se rozšířila dále do světa. Pro tuto odrůdu je charakteristické vysoký obsah alfa kyseliny.
Tip: Vhodné pro výrobu ležáků, první a druhé chmelení.
Brewers Gold
Alfa kyselina: 8,0 – 10,0 %
Beta kyselina: 3,5 – 4,5 %
Kohumulon: 40 – 48 %
Popis: Německá odrůda chmele, která může být použita jako univerzální hořký chmel, jelikož poskytuje vyváženou hořkost a je ideální v kombinaci s pozdním aroma chmele.
Tip: Vhodné pro ovocné druhy piva ale také pro výrobu ležáků.